DEPREM İZOLATÖRÜ HER BİNADA KULLANILIR MI?
Deprem izolatörü dedigimiz mekanizma, yapının zeminden yalitılması amacıyle kullanılır. Deprem kuvveti nasil oluşur hatırlayın: Zemin hareket eder, bu hareket neticesinde yapı yerinde kalmak ister, zemin ile yapı periyotlarıda birbirine yakınsa büyük atalet kuvvetleri(deprem kuvvetleri) oluşur..
Spektrum egrisini düsünün. S(T) ‘nin 2.5 olduğu bir bölge var, bu bölge yapı periyodunun, zemin periyodu ile çakıstığı bolge, yani rezonans olan bölge. Bu bölgenin maksimum periyodu 0.90 saniye(TB=0.90 saniye). S(T)- T grafiginin xx ekseninde malum yapı periyotlari yer almakta. S(T)’ nin 2.5 oldugu bolgeden sonra, yani periyot 0.90′ i gectikten sonra(en kotu zeminde), S(T) azalmaya baslamakta. Yapi periyodu 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5 saniye gibi degerlere ulaştıkça, S(T) degeri de 2.4, 2, 1.6 gibi degerlere düsmekte.Rezonans ortadan kalkmakta.S(T) ye deprem buyutmesi demek yanlış olmaz.
Hesap ivmesini hatirlayin:
A=Ao x I x S(T)
S(T) ne kadar büyükse, deprem kuvveti de o kadar büyümekte. S(T) ne kadar küçulürse, yapida olusacak deprem kuvveti de o kadar azalmakta. S(T) ise yapı periyodu uzadıkca, küçülmekte.(spektrum egrisine bakiniz).
Deprem izolatörü’nün görevi işte budur.Yapi periyodunu büyütüp, S(T) ‘ yi küçultmek, daha az deprem kuvveti olusmasıni saglamak. Izolatörler yapi periyodunu 3 saniye, 3.5 saniye yaparlar ve S(T) oldukca küçülür, dolayısıyle yapi da da daha küçuk deprem kuvvetleri oluşur.
Deprem yalitımınin mantığını anladik. Bu bağlam da deprem izolatörü her binada kullanılır mi ona bakalım. Yaziyi buraya kadar okuyanlar muhtemelen uygulanır, iyi de olur diyecektir. Düşunmeye devam edelim. Izolator neden koyuyorduk, yapinın periyodunu 3 saniye civarinı getirmek için. Böylece daha küçük deprem kuvvetleri oluşuyordu. Şimdi 25_30 katli bir yapı düşünün. Yapınin periyodu nedir? Yaklaşık 2.5, 3 saniye.Izolatör ne yapıyordu: 3 saniye. O halde izolatör koymanin bu bina da bir anlami varmı? Zaten yapı’nin periyodu 2.5 – 3 saniye. Paraya yazık, emege yazik. O halde yuksek yapilar da 25-30 katı gecen yapılar da izolatör koymak dogru degil sonucunu çikarabiliriz…
DEPREME DAYANIKLI EV NASIL OLUR?
Sağlam bir yapıda ikamet etmek, Türkiye'de her zaman karşılaşılabilecek deprem tehlikesine karşı daha güvenli ve huzurlu bir yaşam sağlıyor. Satılık daire veya kiralık daire ararken bu ayrıntılara dikkat etmek gerekiyor.
Deprem tehlikesinin sürekli yaşanabileceği kentlerde depreme dayanıklı ev yapılarının sahip olması gereken özellikler arasında ilk aşamada bu maddeler yer alıyor.
Bir binanın depreme karşı dayanıklı konumda bulunması için öncelikle nem çekmemesi ve su gibi yıkıcı etkisi bulunan etmenlere karşı korunmuş olması gerekiyor. Bu işlem, yapılarda su yalıtımı sağlanması sayesinde elde ediliyor.
Bir ev incelenirken öncelikle dış yapısında sağlam bir görüntünün bulunması, çatlaklar ve geometrisi bozulmuş bölümler yer almaması depreme dayanıklı olduğuna dair ilk algının oluşmasını sağlıyor.
Yapının dış görünüş anlamında sağlam bir algı oluşturması kadar resmi olarak sağlamlığını ispat edebilmesi için dayanıklılık raporu sahibi olması da gerekiyor.
Yapı projelerinin mimarlar ve mühendisler eşliğinde profesyonel olarak hazırlanmış olması ve projelerin malzeme tercihleri ve yapı özelliklerine göre birebir olarak uygulanması da depreme karşı dayanıklılık oluşturuyor.
Depreme Dayanıklı Ev İçin Yasal Noktalar
Yapılarda depreme dayanıklı ev özelliğinin oluşturulması için nem yalıtımı, dayanıklılık raporu, sağlam dış görünüm ve proje esasları gibi önemli noktada bulunan yasal ayrıntılarda yer alıyor. Bu yasal ayrıntıların arasında;
Projenin uygulanması sırasında betonarme korozyonunu engelleyebilmek için ve yapının betonarme ömrünü uzatabilmek için su yalıtımı gerçekleştirilmesi deprem tehlikesi bulunan birçok kentte zorunlu olarak tutuluyor.
Daha önceki dönemlerdeki yaşanan deprem afetleri ve farklı fiziksel olaylar nedeniyle yapının hasar alıp almadığını belirten hasar raporunun da hazırlanmış olması gerekiyor. Hasar raporu, yapıda oluşan sıkıntılı durumların nasıl giderildiğini ve bu onarımların ne kadar geçerli olduğunu ortaya koyuyor.
Hasar raporu kadar önemli olan depreme dayanıklı ev özelliklerinden birisi de dayanıklılık raporu olurken bu rapor resmi merciler tarafından hazırlanan bir özellik taşıyor. Dayanıklılık raporu oluşturulması için yapıdan alınan betonarme örnekleri ve yapısal örnekler dayanıklılık testlerinden geçiriliyor. Bu testler sonucunda gerekli sonuçları sağlayan yapılar, güvenli yaşam alanları olarak belirleniyor.
Depreme karşı korunaklı bir yapı, mutlak olarak projelendirme aşamasında ve inşaat aşamasında sağlam malzemeler ile oluşturulması gereken bir özellik gerektiriyor. İnşaat sırasında betonarme malzeme, çelik ve demir gibi inşaat malzemelerinin yeterli düzeyde kullanılması ve bu işlem için gerekli denetlemelerin yapılmış olması önemli bir ayrıntı sağlıyor.
Fiziksel Özellikler
Yapıların depreme dayanıklı ev özelliklerini göstermesi için hasar raporu, dayanıklılık raporu, su yalıtımı malzemeleri, projeye uygun şekilde inşa edilmiş olması ve dış görünüşte sağlam olması gibi noktalar göz önünde bulundurulurken yapının sahip olduğu fiziksel özellikler de bu maddeler içerisinde önemli bir noktayı oluşturuyor.
Bir yapının mutlak olarak temel noktasında ve dış ayrıntılarında sağlam malzemeler ile inşa edilmiş olması ve bu malzemelerin en az 10 yıl süre geçtiğinde dahi dayanıklı olması gerekiyor. Örneğin yapı temelinde çatlaklar ve nemlenme durumlarının bulunmaması ve küflenme gibi etkiler görülmemesi gerekiyor.
Yapılarda su yalıtımı oluşturulması gibi ısı ve yangın yalıtımının da oluşturulması ve kolay şekilde ulaşılabilen ve teknik şartnamelere göre uygulanmış bir yangın merdiveni içermesi ve uygun kullanım yaşının üzerinde olmaması da gerekiyor.
AFAD DEPREM RİSKİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Türkiye deprem tehlike haritası güncellenerek Rezmi Gazete'de yayımlandı. Oturduğu semtin deprem riskini öğrenmek isteyen vatandaşlar, afad deprem sorgulama internet sitesinden ayrıca son güncelleme ile e-devletten sorgulama açıldı. Soyağacı,miras ve şehit bilgilerinin ardından e-devlet uygulamasında bir sorgulama sayfası daha açıldı.
Deprem coğrafyasında bulunan Türkiye'de 81 ilin her birinde her an deprem olma olasılığı var. Türkiye'de aktif olan fay hatları e-devlet üzerinden yayınlanarak riski bölgeler açıklandı. 17 Ağustos 1999 tarihinde Türkiye tarihinde yaşanmış en büyük depremlerden birisini yaşamıştık. Bu tarihten sonra irili ufaklı bir çok artçı deprem farklı şehirlerimizde yaşanmaya devam etmişti. Depremin üzerinden yıllar geçmesine rağmen marmara bölgesinde oluşturduğu fay hattı hala patlaması beklenen risk olarak görülüyor.
Özellikle profesörlerin yıllardır üzerinde durduğu İstanbul büyük depremi ise her 17 Ağustos tarihinde tekrar hatırlatılsada henüz böyle bir felaketin yaşanmamış olmasıda korkuları içimizde yaşamamıza sebebiyet veriyor. Deprem bölgesi olan Türkiye'nin büyük bir çok şehrinde irili ufaklı sarsıntıların yaşanması akıllara hangi şehirlerin muhtemel deprem bölgesi olduğu sorularını akıllara getiriyor.
DEPREM HABERLERİ VE DEPREM HABER BAŞLIKLARI
deprem haberleri ve son gelişmeleri anbean bu sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Son dakika deprem haberleri ve en sıcak haber akışı burada! İşte, deprem ile ilgili son durum ve güncel haberler! Erzincan'da 4 büyüklüğünde deprem.., Deprem mi oldu, nerede, saat kaçta, kaç şiddetinde? 8 Mayıs 2020 Cuma Kandilli Rasathanesi ve AFAD son depremler listesi BURADA…, İran'da 5,1 büyüklüğünde deprem! 2 kişi hayatını kaybetti, Son dakika: Tahran'da 5,1 büyüklüğünde deprem, Korkunun gücü, SON DAKİKA: Akdeniz'de korkutan deprem! Muğla ve Antalya’da da hissedildi! AFAD ve Kandilli Rasathanesi son depremler listesi BURADA..., Deprem mi oldu, nerede, saat kaçta, kaç şiddetinde? 7 Mayıs 2020 Perşembe Kandilli Rasathanesi ve AFAD son depremler listesi BURADA…, Türk Kızılay'dan Endonezya’da gıda yardımı...
Güncelleme Tarihi: 09.05.2020 12:00
DEPREM İLE İLGİLİ HABERLER
Deprem, yer sarsıntısı veya zelzele, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Sismik aktivite ile kastedilen meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür. Depremler sismograf ile ölçülür. Bu olayları inceleyen bilim dalına da sismoloji denir. Depremin şiddeti Moment magnitüd...
Erzincan'da 4 büyüklüğünde deprem..
İran'da 5,1 büyüklüğünde deprem! 2 kişi hayatını kaybetti
Son dakika: Tahran'da 5,1 büyüklüğünde deprem
Türk Kızılay'dan Endonezya’da gıda yardımı
Son dakika haberi: Endonezya'da şiddetli deprem!
İran'da korkutan deprem! İran'da 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi
Karadeniz'de artan deprem riski endişesi
Deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli Rasathanesi son depremler listesi 6 Mayıs
Japonya'da 5,5 büyüklüğünde deprem
SON DAKİKA: Akdeniz'de korkutan deprem! AFAD ve Kandilli Rasathanesi son depremler
Tutak'da 3.1 büyüklüğünde deprem
4 büyüklüğünde deprem korkuttu
DAHA FAZLA HABER
GALERİ
Deprem korkusu uyku bozukluğuna neden oluyor
Elazığ'daki tarihi yapılar, 6.8'lik depremde zarar görmedi
Depremde hayatını kaybeden Emirhan'ın acı öyküsü
SON DAKiKA: Van depremi sonrası kahreden feryat! Eşi ve 3 çocuğunu kaybetti
Elazığ depreminin ana merkezi olan Çevrimtaş köyüne ilk ‘örnek ev’ kuruldu
DAHA FAZLA GALERİ
FOTO HABER
Yine ilk Türkiye koştu! AFAD ve Kızılay Süleymaniye'de!
Meksika'da 8.1 büyüklüğünde deprem! 6 ülke sallandı
Güneş tutulması depremleri tetikliyor
Deprem için yeni mobil uygulamalar
Çanakkale'de üstü üste depremler!
VİDEO
Son dakika: Elazığ'da 4.2 büyüklüğünde korkutan deprem! Deprem sonrası ilk görüntüler | Video
Son dakika! Bakanlıktan deprem bölgesine kredi müjdesi | Video
Son dakika: Hatay'da art arda deprem! 4.7 şiddetinde deprem oldu! | Video
İstanbul'daki 3.8 büyüklüğünde deprem | Video
FİRMAMIZ BÜNYESİNDE ÇALIŞAN DENEYİMLİ VE İŞİN EHLİ KADROLARIMIZI SANAYİ KURULUŞLARIMIZ,FABRİKALAR BAŞTA OLMAK ÜZERE VE HALKIMIZIN HİZMETİNE SUNMUŞ BULUNMAKTAYIZ,İŞ PROGRAMIMIZ: ÇALIŞMA VE AKTİF DEVAM EDEN İŞLERİMİZDEN DOLAYI ,PROGRAM DAHİLİNDE YAPILMAKTA DIR. TAAHHÜT EDİLEN GÜN VE SÜREDE İSTİSNALAR HARİÇ ZAMANINDA UYGULAMA VE İMALATLAR TESLİM EDİLMEKTEDİR.BÖYLELİKLE İNŞAAT YAPIMI ve MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜNDE GUNCEL UYGULAMAMIZLA ,SANAYİ KURULUŞLARIMIZ VE HALKIMIZA , a DAN z ye tüm YAPI ve ÇELİK SEKTÖRÜNDEKİ İHTİYAÇ VE İSTEKLERİNİ KARŞILAMIŞ BULUNMAKTAYIZ.....
İNŞAAT İŞLERİ |
TADİLAT İŞLERİ |
KAT KARŞILIĞI İNŞAAT YAPIMI |
FABRİKA TADİLATI |
MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ |
YAPI TADİLATI |
PROJELENDİRME HİZMETLERİ |
A dan Z ye TÜM YAPI TADİLAT,TAMİRATI |
ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT |
İZOLASYON VE TADİLATLARI |
BİNA GÜÇLENDİRME |
ÇATI TADİLATLARI |
HAFRİYAT,KAZI,TAŞIMA |
BOYA,BADANA,GENEL TADİLAT |
BETON UYGULAMALARI |
SAHA BETONU,ŞAP UYGULAMALARI |
KALIP-DEMİR-DUVAR İMALATI |
TADİLAT TAMİRAT İŞLERİ |
KABA İNŞAAT YAPIMI TAAHHÜT |
ISI YALITIMI,MANTOLAMA İMALATI |
İNCE İNŞAAT YAPIMI TAAHHÜT |
KİLİT TAŞI,PAKE TAŞI,KARO,BORDUR |
BİNA ÇEVRE DÜZENLEME,PEYZAJ |
MUTFAK DOLABI İMALATI |
AKILLI EV SİSTEMLERİ |
MERMER İMALATI,UYGULAMA |
İŞ TAKİBİ |
ZEMİN DÖŞEME,SERAMİK,FAYANS |
ÇELİK YAPI İMALAT VE MONTAJ |
TESİSAT,VİTRİFİYE,ELEKTİRİK |
DEKORASYON |
ÇATI-İZOLASYON |
BOYA BADANA İŞLERİ | ÇATI AKTARMA |
ASMATAVAN İŞLERİ | ÇATI İZOLASYONU |
BÖLME DUVAR İŞLERİ | PANEL ÇATI |
ZEMİN DÖŞEME,PARKE | KENET ÇATI |
GERGİ TAVAN | KİREMİT ÇATI |
KARTONPİYER | ONDİLİN ÇATI |
BÖLME DUVAR | TRANPES ÇATI |
DUVAR KAĞIDI | ÇATI AYDINLATMA |
DESENLİ BOYA | POLİURETAN İZOLASYON |
MUTFAK DOLAPLARI | SÜRME İZOLASYON |
MOBİLYA,AKSESUAR | ZİFT UYGULAMA |
MELAMİN KAPI,PANEL KAPI | MEBRAN UYGULAMA |
ÇELİK KAPI | BODRUM İZOLASYONU |
A dan Z ye TADİLAT TAMİRAT İŞLERİ | TEMEL İZOLASYONU |
TESİSAT İŞLERİ |
KARMA YAPI İŞLERİ |
SIHHİ TESİSAT İŞLERİ | FORE KAZIK İŞLERİ |
PİSSU SU TESİSAT | KUYU TEMEL İŞLERİ |
LOGAR,ALT YAPI TESİSAT | SU DEPOSU İMALATI |
GAZ TESİSAT | YANGIN SİSTEMLERİ |
HAVA TESİSATI | ASFALT UYGULAMA |
YAĞMUR GİDERLERİ,MENFEZ | ZEMİN DOLGU |
TESİSAT TADİLATLARI | İŞ MAKİNELERİ |
VİTRİFİYE İMALAT,MONTAJ | KEPÇE HİZMETİ |
ELEKTİRİK TESİSATI UYGULAMA | KIRICI HİZMETİ |
KAMERA SİSTEMİ | KAROT HİZMETİ |
UYDU YAYIN SİSTEMİ | HAFRİYAT TAŞIMA |
HABERLEŞME SİSTEMİ | NAKLİYE |
AKILLI EV SİSTEMİ HATLARI | TOPTAN YAPI MALZEMELERİ |
GENEL TADİLAT TAMİRAT İŞLERİ | BETON SATIŞI |